September 28, 2016

Kenali Personaliti Anak

September 28, 2016
Terkenang masa Nedzrin still dalam fasa bayi, baru-baru nak membesar. He wasn't as friendly as he is now. Pantang nampak muka selain makpak dia, mesti melalak punya. Banyak kali jugaklah berlaku peristiwa bila dah sampai mall, terpaksa patah balik rumah sebab dia dah meragam dalam kereta T_T Mak dialah yang paling frust sebab penat melaram, bazir makeup hahahaha.

Rumah dah macam taska. Dia seronoklah boleh main itu ini. Makpak mereput dok rumah takleh keluar LOLOLOL.

Lama-kelamaan timbul kesedaran untuk tidak 'perapkan' anak di rumah lagi sebab dia bukanlah ayam BBQ yang memerlukan pemerapan. He needs to see the outside world supaya senang di masa hadapan. We started dengan bawak Nedzrin pusing-pusing naik kereta berdekatan area rumah. Setiap kali Daddy nak pergi kedai mesti kena ikut walaupun sekadar beli pasir kucing. Kah kah boring gila. Lama-lama bila dia dah biasa, pantang nampak Daddy bukak pintu, lajuuu je nak ikut padahal pergi kedai lima minit je.

Bila dah berani sikit, kita advanced sikit bawak pergi mall pulak. TERKEJUT SEBAB DIA SUKA! Siap boleh duduk diam dalam stroller tak mintak dukung pun. Omg strategi bawak pergi kedai beli pasir kucing selama ni membuahkan hasil wakakaka. 

Dah boleh main pass-pass dekat orang dah ...


Bila dah nampak banyak tanda positive along the process, bila ada kelapangan memang takde memerap kat rumah dah. 



Since kat bawah rumah memang dah ada swimming pool and playground, memang muka dia jelah yang selalu berkeliaran kat situ hahaha. 

Sometimes we brought him to the nearest park sebab taknak boring.




Indoor activities paling kerap bawak sebab makpak boleh tumpang main LOLOLOL.





Bila dah selalu biasakan dia dengan aktiviti luar rumah, we realised that dia dah pandai nak mingle around dengan sendirinya. Padahal tak pernah ajar pun. Tetibe dah berani tegur-tegur orang dalam lif, dah berani approach rakan sebaya (walaupun diorang tak layan LOL) dan cepat mesra. Kalau dulu, orang main cak-cak dengan dia pun dia melalak sebab takut T_T




Amboi amboi.

Bila tengok perubahan Nedzrin sekarang, terus agree dengan pepatah, 'Anak-anak ibarat kain putih, ibu bapalah yang mencorakkannya.' Kalau dulu kitorang ikutkan je kehendak dia taknak jumpa orang, agaknya sampai sekarang kitorang taktau yang dia sebenarnya friendly camni. 

Hopefully perkongsian entry kalini dapat tolong sedikit sebanyak parents yang struggle with their child's behaviour macam aku ni.


Thanks for reading xx

No comments :

Post a Comment